23 de junio de 2011

15M -VNG. Cap a altres reptes -- Hacia otros retos


15M a Vilanova i la Geltrú. Cap a altres reptes

L’element que defineix el 15M és, sens dubte, el context de crisi en què es produeix el seu sorgiment.

La societat catalana / espanyola ha passat molt de temps resignada a les injustícies diàries d’un poder que s’ha autoatorgat un tracte preferent, generant-se, a més, una important esquerda entre el poble i els polítics.

El moviment va néixer de forma espontània després de la manifestació convocada per “Democracia Real Ya” el passat 15 de maig, i va començar el seu camí amb el cèntric assentament a la Plaça del Sol de Madrid, que es va convertir en senya d’identitat. Això va inspirar d’altres ciutats de l’Estat espanyol i d’Europa, entre elles, Vilanova i la Geltrú.

El passat dijous 19 de maig va sorgir a la nostra vila un grup de persones en concordança amb aquest moviment social, i va néixer la presa de la Plaça de la Vila, com una àgora on exposar-hi la vocació de canvi que es despertava i es desperta a la societat. A la Vila s’hi va reprendre un espai públic aparentment oblidat per a debatre lliurement, i on realitzar-hi activitats de conscienciació sobre els principals problemes, no només de la nostra ciutat, sinó de tot l’Estat.
Al mateix temps que el moviment, s’establia l’acampada com a referent simbòlic i base d’operacions, de palanca per a propulsar mobilitzacions futures, i d’altaveu per a amplificar les actuals.

Durant aquestes setmanes, l’acampada també ha fet una feina interna d’autogestió. Ens hi hem organitzat per a portar-hi a terme les assemblees, per acondicionar-hi un rebost i una cuina per als i les acampades, i un lavabo d’ús nocturn, davant la manca de col·laboració per part del nostre ajuntament. També vam intentar gestionar un punt de llum, però amb la mateixa resposta per part del consistori.

Prenent la Plaça de la Vila, hem mirat de compartir l’espai públic en sintonia amb el veïnat, amb els comerços que la rodegen, i hem mantingut unes consignes bàsiques de control sabent que, de vegades, ha resultat incòmode per a alguns.

I ens agradaria reflexionar sobre l’utilitat d’aquest espai que tan oblidat estava per a d’altres necessitats del poble, com ara la comunicació, el debat i les propostes per a la vila.

Per tot això, només podem agrair al poble vilanoví el seu suport al moviment que busca donar cabuda a totes i tots els indignats en aquesta lluita. Volem agrair a persones individuals, a comerços i petits empresaris, a treballadors, treballadores i col·lectius socials. A totes vosaltres per aportar-hi el vostre granet de sorra, ja sigui amb menjar, amb suport moral, amb idees i propostes, etc. Moltes gràcies!

I dit això, per què aixecar l’acampada de Vilanova? Després de reflexionar llargament sobre l’èxit del moviment ara ens arriba el repte de gestionar el funcionament de les comissions de treball i passar a la fase següent. Com a mitjà, i no com a fi en sí, l’acampada ha aconseguit visualitzar el moviment a la ciutat, ha treballat des d’una perspectiva social per al poble i amb ell.

És per això que el passat dissabte 18 de juny vàrem aprovar per majoria, en una assemblea oberta, desacampar la Plaça de la Vila abans del dimecres 22. A l’ exercici de reflexió s’hi va sumar com a punt determinant la revetlla de Sant Joan, atès que no volíem interferir en els actes públics, i també volíem evitar riscos del foc a la zona.

La nostra valoració, des de dins de l’acampada i del moviment és positiva. Hem obert un espai de lliure expressió al cor d’aquest poble que estimem i respectem. La celebració d’assemblees obertes ha ajudat a molta gent a exposar les seves idees i les seves necessitats, i així seguirà sent. Un altre factor que valorem positivament és la creació i desenvolupament de grups de treball al voltant de temàtiques com l’habitatge, l’immigració, el medi ambient, la salut o l’educació, i al mateix temps, l’organització en comissions tècniques com activitats, organització, comunicació i difusió, amb les quals, a partir d’ara es desenvoluparà aquesta dinàmica de participació al mateix lloc, la Plaça de la Vila.

Un mes d’acampada suposa un mes de convivència entre persones diverses que, es coneguessin abans o no, han treballat plegades cap un mateix objectiu. L’absència de problemes interns greus ens dóna força per a seguir construint unides aquest canvi que tant desitgem, i aprenent-ne els uns dels altres, les unes de les altres.

Tal i com va dir un professor de la UAB: "Una etapa s’acaba i en comença una altra. Sense haver-nos-en adonat, tenim a les mans un moviment amb unes potencialitats que tot just comencem a descobrir."
I ja per acabar, volem recordar que continuem amb les ASSEMBLEES OBERTES cada diumenge a les 8 del vespre. 

Això no s’ha acabat. És només el principi. Acosta’t i col·labora-hi per tu, pel teu poble.

15M en VNG. HACIA OTROS RETOS

El elemento que define el 15M es, sin lugar a dudas, el contexto de crisis en el que se produce su alumbramiento.
Ha pasado la sociedad española mucho tiempo resignada a la injusticias diarias de un poder que se ha autootorgado un trato preferente, generándose, además, una importante brecha entre pueblo y políticos.
El Movimiento nació de forma espontánea tras la manifestación convocada por “Democracia Real Ya” el pasado 15 de Mayo, y comenzó su andadura con el céntrico asentamiento en la Plaza de Sol en Madrid que se convirtió en seña de identidad. Este hecho inspiró a otras ciudades del Estado Español y Europeo, entre ellas, Vilanova i la Geltrú.
El pasado jueves 19 de mayo surgió en nuestra ciudad un grupo de personas en concordancia con el Movimiento Social. Y nació la toma de la Plaça de la Vila como un ágora donde exponer la vocación de cambio que despertaba y despierta en la sociedad. En la Vila se retomó un lugar público aparentemente olvidado para debatir libremente y donde realizar actividades de concienciación sobre los principales problemas no sólo de nuestra ciudad sino de todo el Estado.
Simultáneamente al Movimiento se estableció la Acampada como referente simbólico y base de operaciones, de palanca para propulsar movilizaciones futuras, y de altavoz para amplificar las presentes.
Durante estas semanas la Acampada también ha hecho un trabajo interno de autogestión, como organizarnos para el buen funcionamiento de la misma, establecer una base de referencia para las asambleas, se acondicionó un punto de abastecimiento de comida para los acampados y se proporcionó un WC de uso nocturno a falta de la colaboración por parte de nuestro Ayuntamiento, entre otros. También queremos expresar que desde la asamblea se intentó gestionar para la acampada la utilización de un punto de energía eléctrica negada por la Casa Consistorial.
Tomando la Plaça de la Vila durante estas semanas hemos compartido el espacio público en sintonía con los negocios que la rodean, los vecinos, y ordenes de control a sabiendas que para algunas ha sido un inconveniente en algunos momentos. Y nos gustaría reflexionar sobre la utilidad de este espacio que tan olvidado estaba para otras necesidades del pueblo como la Comunicación, el Debate y las Propuestas.
Por estos motivos sólo podemos agradecer al pueblo vilanoví su apoyo al movimiento que pretende dar cabida a todos y todas las indignadas en esta lucha. Queremos agradecer a personas individuales, a negocios y pequeños empresarios, a trabajadores y colectivos sociales. A todas vosotras por aportar vuestro granito de arena, su apoyo moral, sus propuestas, sus ideas, su comida, y un largo etcétera. Muchas gracias.
¿Por qué levantar la Acampada de Vilanova? Tras reflexionar largamente sobre el éxito del movimiento ahora llega el reto de gestionar el funcionamiento de la Comisiones de trabajo y pasar a la siguiente fase. Como medio, y no como fin en sí, la Acampada ha conseguido visualizar el movimiento en la ciudad, ha trabajado desde una perspectiva social para el pueblo y con él.
Es por este motivo que el pasado sábado 18 de junio se aprobó por mayoría en Asamblea Abierta desacampar de la Plaça de la Vila antes del miércoles día 22. Al ejercicio de reflexión se sumó como punto de inflexión la festividad de la Verbena de Sant Joan por tal de no interferir en los actos públicos así como prevención a posibles incidencias con fuego en la zona.
Nuestra valoración, desde dentro de la Acampada y Movimiento es positiva. Hemos abierto un espacio de libre expresión en el corazón de este pueblo que amamos y respetamos, la celebración de Asambleas Abiertas ha capacitado a muchas personas a exponer sus ideas y necesidades, y así seguirá ocurriendo. Otro factor que valoramos positivamente es la creación y desarrollo de Comisiones de trabajo (Vivienda, Inmigración, Medio Ambiente, Salud y Educación) y de funcionamiento (Actividades, Organización, Comunicación y Difusión), en las que a partir de ahora se desarrollará la dinámica en el mismo lugar, la Plaça de la Vila.
Un mes de Acampada supone un mes de convivencia entre personas diversas que unas se conocían de antemano, otras no, y todas hacia un mismo objetivo. La ausencia de problemas internos graves nos da fuerza para seguir construyendo unidos, aprendiendo unos de otros, unas de otras, ese cambio que tanto deseamos.
Como citó un profesor de la UAB: "Una etapa termina y empieza otra. Sin habernos dado cuenta, tenemos entre manos un movimiento cuyas potencialidades estamos justo empezando a descubrir."
Y  por último queremos recordar que seguimos con las ASAMBLEAS ABIERTAS cada domingo a las 20H.
Esto no acaba aquí, es sólo el principio. Acércate y colabora por ti, por tu pueblo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario